Évekig húzódhat a Buda-Cash-ügy

Kevesen foglalkoznak a brókercég károsultjaival, így sokáig eltarthat az ügyintézés.

FB
2015. 07. 03. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja egyeztetnek már a Buda-Cash károsultjaival, amely során a rendelkezésre álló értékpapírokat a tulajdonosok befektetési számláira konvertálják. Ám a Népszabadság információi szerint ez a folyamat akár négy évig is eltarthat. A lap számításai szerint húsz ügyintéző maradt a Buda-Cashnél, ha minden károsultra 15 percet fordítanak, 3750 munkaóra jön össze tizenötezer ügyféllel számolva. Ha mindenki mindennap nyolc órán át dolgozik szünet nélkül, akkor is több mint két évig tartana a munka.

Egy korábbi üzletkötő a lapnak elmondta: „előzetesen telefonon veszik fel az ügyfelekkel a kapcsolatot, majd a személyes találkozó alkalmával lehet a történetet lezárni. Feltéve, hogy az adott ügyfél hajlandó ellátogatni valamelyik ügyfélszolgálatra”. A részvénytulajdonosok közül sokaknak értékpapírszámlája sem volt, így az is idő, mire ezt megcsinálják.

„Az bizonyos, hogy a felszámolás addig nem indulhat meg, ameddig a cégnél ügyfélpénz van. Ez azt jelenti, hogy a teljes ügy lezárása még évekig eltart” – írta a lap, amely megemlítette: a brókercégek bedőlése esetén nem meglepő a többéves folyamat, a Globex felszámolása például 13 évig tartott.

A helyzeten javítana, ha a kormányablakokban is lehetne ügyeket intézni, nem csak az ügyfélszolgálatokon – a Quaestor esetében így gördülékenyebben zajlik a 32 ezer érintettet felölelő munka. Nehezíti a Buda-Cash ügyfeleinek dolgát, hogy míg a Quaestor-ügy kiemelt jelentőségű lett, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír károsultjai nem kaptak kedvező elbírálást. „A különbségtételt semmiféle szakmai érv nem támasztotta alá, hiszen mindhárom esetben szimpla átverésről volt szó” – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.