Folyamatos növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom

A májusi forgalmi adatok az ütem stabilizálódását jelzik.

MTI
2015. 07. 03. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013 közepe óta folyamatosan növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom.

A májusi forgalom 5,2 százalékos éves növekedése az ütem stabilizálódását jelzi az áprilisi 5,0 és a márciusi 5,1 százalék után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első öt hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az öthavi forgalmat is az üzemanyag-értékesítés és a nem élelmiszer jellegű termékek kereslete táplálta. Az élelmiszerek forgalma 3,1 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 8,7 százalékkal emelkedett az értékesítés.

A gazdaság teljesítménye teszi lehetővé a lakossági fogyasztás bővülését – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1-nek a KSH kiskereskedelmi forgalmi adataira reagálva.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy 2006 óta nem volt ilyen magas a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a különbség a korábbi időszakhoz képest, hogy akkor a lakosság az eladósodás révén tudott fogyasztani, most a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé a fogyasztás bővülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.