GMO-ügy: felül kellene vizsgálni a géntörvényt

Aem a törvénymódosítás, sem az alaptörvény nem tudja megvédeni az országot a GMO-termékektől.

MNO
2015. 07. 09. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országgyűlés május végén módosította a géntechnológiai tevékenységről szóló törvényt a képviselőknek azonban körültekintőbben is eljárhattak volna – nyilatkozta az agrárszektornak Darvas Béla. A GMO-Kerekasztal (mely egyébként parlamenti szakbizottságok tanácsadó szerveként működik) elnöke szerint sem a törvénymódosítás, sem az alaptörvény nem tudja megvédeni az országot a GMO-termékektől, ugyanis egyelőre a jogszabály csak arra tér ki, hogy genetikailag módosított növényeket nem lehet elvetni. Ám az európai joggyakorlat a következőt mutatja: „egyetlen ország sem tiltja a módosított növények (például gyomirtószer-tűrő szója) európai beszállítását, azok takarmányba vagy akár élelmiszerbe keverését, amennyiben a gyártó a csomagolóanyagon ezt a tényt feltünteti.”

A félreértések elkerülése végett a szakember szerint a géntörvény átfogó felülvizsgálatára lenne szükség, többek között azért, hogy elutasítás-rendszere következetes és tárgyszerű legyen. Darvas szerint Európában és Magyarországon azért alakult ki ilyen mértékű ellenszenv a GMO-val szemben, mert a szakma rosszul kommunikálta a módosított növények bevezetését. Kiemelte: „A világirodalom nem szolgáltat elégséges egészségügyi okot arra, hogy indokolt legyen a mérlegelés nélküli, általános elutasítás.\" Mint mondta számára mindig is „vizsgálandóan gyanús volt a szélsőség: a kritika nélküli dicsőítés és a merev elutasítás is.\"

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.