Jelentősnek ígérkezik az idei búzatermés

Tolna megyében hat tonnát meghaladó termésátlagot hozott az őszi búza a vetésterület tíz százalékának aratása után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságának adatai szerint.

MTI
2015. 07. 06. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői aratási jelentés alapján a 43 479 hektárnyi vetésterületből 4535 hektáron takarították be az őszi búzát, és az eddigi összes termés 27 582 tonna volt, ami 6082 tonnás átlagot jelent.

A KSH adatai szerint 2014-ben Tolnában 5,9 tonnás, országosan a legmagasabb volt az őszi búza termésátlaga.

Az őszi árpa aratása befejeződött: a 9955 hektárnyi területen összesen 64 986 tonna, hektáronként 6,5 tonna termett, ami szintén meghaladja az idei június végi 4,3 tonnás és a tavalyi 4,6 tonnás országos átlagot. A NAK jelentése szerint elkezdődött a tavaszi árpa, a tritikálé és a zab betakarítása is, a 10 440 hektárnyi repcének pedig 35 százalékát, 3669 hektárt arattak le.

Varga András, a Tolna megyei gabonaválasztmány elnöke elmondta: az eredmények annak köszönhetőek, hogy a kevés márciusi-áprilisi csapadék után májusban Tolna megyében mintegy 80-90 milliméternyi csapadék hullott.

Nemcsak a mennyiségi kilátások jók, hanem a minőségiek is: az első eredmények szerint a búzának 13-14 százalék körüli a fehérje- és 34 százalékos a sikértartalma. Ezzel együtt a termésátlag valószínűleg el fog maradni a tavalyi rekordévtől – tette hozzá.

A szakember szerint a takarmánybúza ára várhatóan közelít a tonnánkénti 50 ezer forinthoz, az étkezési búzáé pedig meghaladja azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.