Jöhetnek a védjeggyel ellátott gmo-mentes termékek

A bevezetésért küzdő egyesület célja, hogy már év végén a boltok polcain láthassuk a termékeket.

MTI
2015. 07. 24. 21:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet egyik alapítója, Kulik Zoltán elnök az M1 csatorna esti hírfolyamában hétfőn elmondta: a GMO-mentes Magyarországért Egyesület azért alakult, hogy a magyar fogyasztók számára alternatív kínálatot biztosítson.

A génmódosított szervezetek (gmo) az élelmiszer-ipari láncban a takarmányon keresztül kerülnek be az állati termékekbe, húsba, tejbe, tojásba – fejtette ki Kulik Zoltán. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország gmo-mentesen termel, ami azt jelenti, hogy magyar földön gmo-t tartalmazó növény köztermesztésben nem termeszthető, ilyen termékek csak importból kerülnek be.

Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna importszója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított – mondta. Hozzátette: Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna gmo-mentes.

Kulik Zoltán kiemelte: Magyarország képes gmo-mentes élelmiszereket előállítani, mert ki tudja iktatni a takarmányozásból a gmo-s fehérjéket.

Magyarországon 40 ezer hektáron termelnek szóját, évente mintegy 80 ezer tonnát, az elnök szerint ez a terület jelentősen növelhető. Akár 200 ezer hektáron is lehetne szóját termelni az országban – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.