Kedvezőbben alakult a hiány

A GDP 2 százaléka volt az uniós elszámolású deficit az első negyedévben.

MTI
2015. 07. 02. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti számlák európai rendszerének (ESA2010) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint a bevételek 8,1 százalékkal, a kiadások 6,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, azaz a bevételeknek a kiadások növekedésénél nagyobb üteme magyarázza a hiány csökkenését.

A termelési és importadók 4,2 százalékkal, ezen belül az áfabevételek 6,8 százalékkal növekedtek éves összehasonlításban, az egyéb bevételek viszont elsősorban az EU-alapoktól kapott támogatások növekedése miatt 25,1 százalékkal emelkedtek.

Legnagyobb mértékben, 24,1 százalékkal az egyéb kiadások emelkedtek, egyrészt a MÁV adósságának átvállalása, másrészt az uniós támogatások kiadási tételeinek növekedése következtében. A kamatkifizetések ezzel szemben 6,4 százalékkal csökkentek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.