Növelték aranytartalékukat az oroszok és a törökök

A németeké csökkent, de az Egyesült Államok után még mindig az övéké a második legnagyobb készlet a világon.

MTI
2015. 07. 26. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hónapban az orosz aranytartalék 0,541 millió unciával (1 uncia 31,1035 gramm), 35,197 millió unciára emelkedett, ami a hatodik legnagyobb a világon. A 13. legnagyobb aranytartalékkal rendelkező Törökország 0,319 millió unciával, 16,491 millió unciára növelte készletét. Júniusban szerényebb mértékben aranyvásárló volt még Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Szerbia, Görögország és Ecuador is.

A múlt hónapban a német aranytartalék 0,001 millió unciával, 108,805 millió unciára csökkent, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.

Az arany unciánkénti ára a legnagyobb forgalmú augusztusi jegyzésre pénteken 0,8 százalékkal, 8,60 dollárral csökkent, 2010. február 10-dike óta legalacsonyabb szinten, 1085,50 dolláron zárt.

A jegybankok aranytartalékainak alakulása iránti figyelem azóta élénkült meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.

A jegybankok aranyvásárlásai, vagy éppen eladásai, jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Két éve áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.