Pankucsi: Újabb 120 milliárdot spórolnak meg az adófizetők

Tavaly 600 milliárdos többletjövedelem maradt a családoknál, az idén ez várhatóan 660 milliárdra nő.

MTI
2015. 07. 14. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rámutatott: az egykulcsos szja és a családi kedvezménynek köszönhetően tavaly 600 milliárd forint többletjövedelem maradt a családoknál, az idén várhatóan az összeg 660 milliárd forintra növekszik. Azzal, hogy jövőre 16-ról 15 százalékra csökken az szja kulcsa, további 120 milliárd forintot spórolnak meg a magánszemélyek – mondta el a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti progresszív jövedelemadó indokolatlanul visszafogta a többletteljesítményt, és felidézte, miután volt egy adómentes jövedelemsáv is, sokan ehhez igazították az adózásukat, ez pedig adóelkerüléshez vezetett. Ennek is gátat szabott az egykulcsos szja – szögezte le Pankucsi Zoltán. Megjegyezte, hogy az adózóknak – az egykulcsos rendszerben – megéri a valós jövedelmük alapján fizetni a jövedelemadót.

Az egykulcsos adó a gazdaság növekedése mellett ösztönözte a legális munkavállalást és pozitívan hatott a demográfiai folyamatokra is – mondta. Megemlítette, hogy több százezer családnak – a családi kedvezmény miatt – nem kell jövedelemadót fizetnie. Ugyanakkora bruttó bérnek kisebb az adóterhelése az egykulcsos rendszerben, ez előnyös a munkaadóknak is – tette hozzá.

A jövőre 1 százalékponttal csökkenő szja négymillió embert érint. Például egy átlagjövedelemmel rendelkező, kétkeresős, de gyermek nélküli háztartásban 56 ezer forinttal marad több jövedelem ennek köszönhetően – jegyezte meg Pankucsi Zoltán.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a gazdasági növekedés az alapja az szja további csökkentésének, és megismételte, a kormányzati ciklus végére egy számjegyű lehet a jövedelemadó.

A Fidesz-frakció közleményben reagált Pankucsi Zoltán szavaira. Mint írták, az adócsökkentések politikája működik, több pénzt hagy a munkavállalóknál és biztosítja a gazdasági növekedést, ezért kitartanak az adócsökkentés politikája mellett, és az céljuk, hogy a magyarok fizessék Európában a legalacsonyabb személyi jövedelemadót.

Hozzátették: a radikális szja-csökkentés 2011 és 2016 között összesen 2300 milliárd forintot hagy a munkavállalóknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.