Peking hitelessége a tét a tőzsdei káosz miatt

A kínai kormány intézkedései egyelőre nem tudják megállítani a tőzsdei zuhanást.

MNO
2015. 07. 07. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden több mint kétszáz helyi cég papírjainak kereskedését függesztették fel Kínában, így már hétszáz vállalat részvényeit korlátozták a tőzsdéken június közepe óta, amikor a piacok mélyrepülésbe kezdtek – írta a CNBC. Az újabb drasztikus lépés csak néhány órával azt követően történt, hogy a kormány közölte, képes kezelni a gazdasági kihívásokat, arra utalva, hogy már ismertette stabilizációs elképzeléseit, egyebek között azt, hogy szűkíti az új részvények kínálatát.

A hatóságok hitelessége múlik azon, hogy képesek-e megállítani a tőzsde zuhanását, s igen komoly politikai kockázatot jelenthet, ha kiderülne, hogy képtelenek rá – hívta fel a figyelmet Patrick Chovanec, a SilverCrest Asset Management vezető stratégája. Úgy tűnik azonban, hogy az eddigi intézkedések nem hozták meg a várt eredményt, hiszen Sanghaj és Sencsen indexe 4-5 százalékkal csökkent a kedd reggeli kereskedésben, miközben az elmúlt egy hónapban 25-30 százalékos veszteséget könyveltek el. A pánik annak ellenére nem csitul, hogy az állami tulajdonban lévő újságok igen kemény hangot használva azt sulykolják az emberekbe, hogy „ne veszítsék el józan eszüket”, és ne hagyják elhatalmasodni magukon a „horrort és a szorongást”.

Peking eddig eredménytelen stabilizációs erőfeszítései ráadásul egy olyan kényes időszakban történnek, amikor erősíteni szeretnék a kínai gazdaság, cégek jelenlétét a globális piacokon, s a Nemzetközi Valutaalap éppen azt fontolgatta, hogy a tartalék valuták kosarába felvegyék a jüant – írta a CNBC.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.