Rekordot döntött a nyári áramigény

A megnövekedett fogyasztás a légkondicionálók fokozott használatának köszönhető.

MNO
2015. 07. 08. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött kedden az ország nyári áramigénye a Mavir Zrt. által közzétett adatok szerint, a 6436 megawattos termelés alig maradt el a téli rekordtól – írja a Világgazdaság. A mai nap még nagyobb áramfelhasználás várható, melynek majdnem fele külföldről (Ausztria, Románia, Szerbia) érkezik. A Mavir hálózata azonban stabil, a hatalmas forróság nem okozott műszaki problémát.

A hatalmas mennyiség behozatalának két oka van: a hőség miatt a szokottnál több áramra van igény, és, hogy nem mindegyik hazai erőmű tud eladni versenyképes áron áramot.

„Főként a légkondicionálók fokozott használata növeli a rendszer terhelését” – közölte a Mavir a Világgazdasággal. Érdekesség, hogy a hazai épülettulajdonosok maguk is használják a napenergiát a légkondicionáló működtetésére. Emellett egyre több háztartásban található meg napelem, amely elősegíti a saját áramtermelést, és természetszerűleg együtt jár azzal, hogy a fogyasztó kevesebb energiát igényel a központi hálózattól. A felgyülemlett többletet pedig eladhatja a fogyasztó szolgáltatójának. Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ csoport kommunikációs igazgatója a lapnak erről elmondta, hogy ugyan sok ház tetején vannak már napelemek, de ez még messze nem olyan mennyiség, hogy akár értékesítésük/vásárlásuk változásán megérezzük a hatásukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.