Résnyire ajtót nyitunk a megújuló energiának

Az új technológiák kutatására központot hozott létre több mint egymilliárd forintos beruházással az osztrák Fibag Biogas Vépen.

MTI
2015. 07. 23. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki projektzáró sajtótájékoztatón Mario J. Müller, a Fibag Biogas Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2011-ben indult projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében 561,4 millió forinttal támogatta.

A projekt során kifejlesztettek egy olyan mobil biogázkutató egységet is, amely a helyszínen tudja vizsgálni a biogázüzemek működését, és egy új technológia alkalmazásával képes az előállítás hatékonyságát 15-18 százalékkal megnövelni.

Az ügyvezető ismertetése szerint Európában a biogázt előállító üzemek száma már meghaladja a 14 ezret, ezek közül 350 található Ausztriában. Magyarország szerinte jelentős kihasználatlan potenciállal rendelkezik – mutatott rá, hozzátéve: noha a megművelhető területek nagysága miatt Magyarország jobb adottságokkal rendelkezik Ausztriánál, mégis csupán 45 biogázüzem működik.

Mario J. Müller elmondta: a vépi kutatóközpontban kidolgozott eljárással csökkenthetik a fermentáció idejét, gyorsíthatják a biogáz előállítását, amelynek eredményeként jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik a kellemetlen szaghatás.

Szólt arról is, hogy a vépi kutatóbázison olyan vizsgálatoknak tudják alávetni az alapanyagokat, amelyek eredményeként nagy bizonyossággal előre megmondható, hogy mennyi biogáz nyerhető ki belőlük, illetve érdemes-e ezeket biogáz előállítására felhasználni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.