Seszták szerint hatékonyabb lett a MÁV

A nemzeti fejlesztési miniszter kijelentette: a vasútfejlesztésbe fektetett adóforintok jobban hasznosulnak.

MTI
2015. 07. 10. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seszták Miklós elmondta, hogy a MÁV adósságállománya jelentősen csökkent, a vasútfejlesztésbe fektetett adóforintok jobban hasznosulnak, az utasok jobb szolgáltatást kapnak a korábbinál.

2010 óta több mint 350 kilométer vasútvonalat korszerűsítettek, a felújítást 2018-ig további 400 kilométerrel folytatják, folyamatosan forgalomba áll a 2013-ban megrendelt 42 elővárosi és regionális villamos motorvonat, a kormány döntése alapján az új uniós fejlesztési ciklusban több mint 155 milliárd forint értékben további motorvonat-beszerzéseket indítanak.

Seszták Miklós kiemelte, hogy 2014–2020 között az európai uniós költségvetési időszakban a közlekedésfejlesztési források fő kedvezményezettje a vasút lesz, 2020-ig a kötött pályás fejlesztésekre mintegy 1000 milliárd forint jut majd.

 

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a felavatott vasutas tiszteket, és úgy fogalmazott, hogy a magyar vasútnak van jövője, a közösségi közlekedésben elnyerheti méltó helyét, és visszaszerezheti társadalmi megbecsülését.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) politikai államtitkára a kitüntetési ünnepségén elmondta a kormány az egész ország fejlődésének zálogaként tekint a vasútra. A mintegy 7500 kilométer hosszú, egész országot behálózó magyar vasút irányítása, fejlesztése nem csak közlekedési kérdés, hanem össztársadalmi ügy. Folytatják a dél–balatoni pálya fejlesztését Balatonszentgyörgyig, megkezdik a Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza vonal felújítását, elindítják a Kelenföld és Százhalombatta közötti rekonstrukciós munkát, korszerűsítik a járműparkot, a Budapest elővárosi közlekedésbe további korszerű motorvonatokat állítanak forgalomba, jelentős forrásokat adnak a vasút közlekedésbiztonságának fejlesztésére.

A 65. Vasutasnapon a Baross Gábor Oktatási Központban végzett, nyolcvan vasutas tisztet avattak fel. A tisztavató ünnepségen négy Miniszteri Elismerő Oklevelet és négy Közlekedésért Érdemérmet adtak át a vasúttársaságok munkatársainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.