Sokat nőtt a lakossági állampapír-állomány

Hétszázmilliárd forintra emelte az adósságkezelő az éves értékesítési tervet.

MTI
2015. 07. 10. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező eredmények hatására az eredetileg tervezett 302 milliárd forintos éves értékesítési tervét előbb 600, majd 700 milliárd forintra emelte az adósságkezelő. A lakossági érdeklődés eredményeként várhatóan 2015-ben is megvalósul az a kiemelt stratégiai cél, amely szerint a költségvetés hiányát döntően a lakosság állampapír-vásárlásai finanszírozzák. Az ÁAK közölte: a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) összes mennyisége 124,3 milliárd forinttal növekedett az öt értékesítési és a négy lejárati napnak köszönhetően.

A kisbefektetők körében ebben a hónapban is a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt a legkedveltebb kötvény, amelyből 21,4 milliárd forint összértékben vásároltak döntően az ötéves futamidejű, 3,5 százalékos kamatprémiumot garantáló sorozatból. A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalékos kamatprémiumot tartalmazó, 3,5-4-5 százalékos induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 9,2 milliárd forinttal növekedett. A Babakötvények állománya 570 millió forinttal emelkedett az év hatodik hónapjában.

A félév végére a teljes lakossági állampapírállomány-növekményből a KKJ-re 281,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,7 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 20,8 milliárd forint jut. A PMÁK-állomány idei növekedése 130,6 milliárd, a BMÁK-é 72 milliárd, a Babakötvénynél 4 milliárd forintot ért el.

Június végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2926,7 milliárd forintra növekedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1370,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 35,1 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 376 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 686,5 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 444 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 14,4 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,74 milliárd euró volt az első félév végén – tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.