Szeptemberre már termálvízzel fűthetnek Tamásiban

Az önkormányzat rengeteget spórolhat a beruházásnak köszönhetően.

MTI
2015. 07. 05. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles András (Fidesz–KDNP) elmondta: a 2014. decemberben elkezdett kivitelezést a téli hónapokban a magas talajvíz hátráltatta, ezért tolódik a nyárra tervezett befejezés szeptemberre.

A 8200 lakosú városban eddig a tervezett 4,7 kilométer hosszú távvezeték 85 százalékát fektették le, elkészült a 900 méter mély termelő és a 750 méter mély visszasajtoló kút, júniusban pedig megindult a hőközpontok építése.

Jelenleg a projekt 70 százalékos készültségű.

A polgármester ismertetése szerint a termálkút percenként 1200 liter, 47 Celsius-fokos vizet ad, a tervek szerint a kút kapacitását fűtési csúcsidőszakban teljes mértékben ki fogják használni. A geotermikus fűtési rendszer 8 bar nyomás alatt működik majd, így a meleg vizet hőveszteség nélkül tudják továbbítani. A termálvízzel a város óvodáit, iskoláit, a rendelőintézetet és a polgármesteri hivatalt, összesen 17 épületet fűtenek majd.

A B Build and Trade Kft. kivitelezésében zajló, 1,387 milliárd forintos beruházáshoz 50 százalékos támogatást nyert el az önkormányzat a Környezet és energia operatív program forrásaiból.

A geotermális energia hasznosításával az önkormányzati intézmények földgázfogyasztásának 60 százalékát takarítják meg, ami évente 16 ezer gigajoule hőmennyiséget jelent, ezzel évi 570 tonnával kevesebb üvegházhatást okozó szén-dioxid kerül a légkörbe.

A távvezetéket később a lakótelepek felé is bővíthetik, a tervek szerint a termálvizet üvegházak fűtésére is felhasználják a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.