Sztrájkolnak hétvégén a spanyol légi irányítók

A szombaton 10 és 13 óra, vasárnap 17 és 20 óra közt tartott munkabeszüntetés kétezer járatot érint.

MTI
2015. 07. 25. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légi forgalmi irányítók szakszervezete és a fejlesztési minisztérium megállapodása szerint a tiltakozó akció idejére nyolcvanszázalékos szolgáltatást nyújtanak a repülőterek. A szaktárca szerint így káosz és komolyabb késések nélkül zajlik majd le a sztrájk, ahogy a hasonló feltételek mellett megtartott, két héttel ezelőtti munkabeszüntetés sem okozott fennakadást a légi közlekedésben.

A légi irányítók azért sztrájkolnak, mert a spanyol légi közlekedési felügyelet felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntette hatvanegy barcelonai kollégájukat egy 2010. december eleji spontán sztrájk miatt, amellyel az ellen tiltakoztak, hogy a kormány drasztikusan csökkentette az engedélyezett túlórák számát, és így jelentősen csökkent a jövedelmük. Az egynapos tiltakozó akció akkor megbénította a spanyol repülőtereket, a kormánynak szükségállapotot kellett hirdetnie.

A szakszervezet már tartott egy négynapos részleges sztrájkot júniusban, amelyet azért folytat júliusban is, mert úgy véli, nem zajlik valódi párbeszéd a szaktárcával a követeléseikről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.