Új stratégiával juttatná munkához az embereket az Orbán-kormány

Folyamatosan frissülő humánerőforrás-térképet készít a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), elősegítve, hogy a hátrányos helyzetben élők a valós és állandóan változó munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakmát tanulhassanak.

MTI
2015. 07. 12. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a projektet a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) keretében, európai uniós forrásból, 240 millió forintból valósítják meg.

Az intézet tájékoztatása szerint a program részeként egy duális szakképzési és felnőttképzési klaszter jön létre, elősegítve a leghátrányosabb helyzetű megyékben élő munkanélküliek foglalkoztatását és társadalmi felzárkózását.

A nonprofit szervezetek, piaci és szakmai szereplők, önkormányzatok, képzési intézmények és potenciális munkavállalók bevonásával létrejött együttműködés keretében a TKKI felméri a munkaerőpiac valós igényeit, és regionális szinten ehhez igazítja felnőttképzési programjait.

A projekt közvetlen célja egy olyan rendszer létrehozása, amely alkalmas a munkaerőpiacon megjelenő keresleti és kínálati oldal összehangolására, kiegyenlítésére, vagyis arra, hogy a képzőközpontok olyan szakmákra fókuszálhassanak, amelyekre valós kereslet van a piacon – közölték.

Ennek alapját képezi az a humánerőforrás-térkép, amely által várhatóan 2015 őszétől áttekinthetőbbé és kiszámíthatóbbá válnak a munkaerő-piaci mozgások.

Az egy éven át tartó szakmai munkában három nonprofit szervezet, az Országos Fejlesztési Tanácsadó Nonprofit Kft., a LOANS Nonprofit Szolgáltató Kft. és a Window Plus Nonprofit Szolgáltató Kft. segíti a Türr István Képző és Kutató Intézet szakembereit.

A program első körben Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Békés megyét érinti, ahol 50 település és 160 hátrányos helyzetű potenciális munkavállaló bevonásával folyamatosan indulnak az új képzések. A gyakorlatorientált program sikere esetén válhat a most létrejövő új rendszer országos kiterjesztésűvé – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.