Ukrajna is megkaphatja a maga IMF-hitelét

Az újabb részlethez szükséges törvényjavaslatokról a napokban szavaz a parlament.

MTI
2015. 07. 15. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valerija Hontareva a parlament pénzügyi bizottságában szerdán azt mondta, hogy legkésőbb a hét végéig kell döntenie a parlamentnek egyebek között a betétesek nagyobb biztonságát célzó törvénytervezetről, továbbá arról a javaslatról, amelynek a célja az, hogy javuljon a Naftohaz ukrán energetikai vállalattal szemben a jogi személyek fizetési morálja.

A Naftohaz vesztesége jóval nagyobb az ország költségvetési hiányánál, és csak állami beavatkozással tudja fizetni adósságát.

Márciusi adat szerint az állami költségvetés közvetlen hiánya 68 milliárd hrivnya, a GDP 4 százaléka, a Naftohaz adóssága pedig 110 milliárd hrivnya volt. 1 hrivnya szerdán 12,81 forintot ért.

A következő négy évben 40 milliárd dollár pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna – mondta február 12-én Brüsszelben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Ezzel kapcsolatban Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök elmondta: „nagyon nehéz” reformokat kér az IMF, de végre fogják hajtani. A miniszterelnök Kijevben arról beszélt, hogy 2016-ban már gazdasági növekedés lehet Ukrajnában, ha véget ért az „orosz agresszió” és sikeresek lesznek a belső reformok.

Június 12-én az IMF igazgatótanácsa arról döntött, hogy tízmilliárd dollár hitelt ad Ukrajnának az államcsőd elkerüléséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.