Vasárnapi boltzár: árulkodnak a bankkártyák

Meglepő, de a korlátozás az online kereskedelemre is rányomta bélyegét, ráadásul nem úgy, mint ahogy azt várnánk.

SzE
2015. 07. 02. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnaponként felére csökkent a bankkártyás vásárlások száma, a visszaesés pedig az összeget tekintve is jelentős, mintegy 52 százalékos – derül ki a MasterCard kimutatásából. A kártyatársaság elemzésében a vasárnapi zárva tartást megelőző két hónap napi bankkártyás tranzakcióinak számát és értékét hasonlította össze az azt követő két hónap adataival.

Jóllehet a törvény bevezetése előtt is a vasárnap volt az egyik leggyengébb nap vásárlási szempontból, az új szabályozásnak betudhatóan ezen a napon negyedannyi kártyás művelet zajlik, mint a hét legnagyobb forgalmú napján, azaz szombaton.

 

Ami a többi napot illeti: a bankkártyás vásárlások száma átlagosan 11 százalékkal, értéke pedig 20 százalékkal növekedett a hét fennmaradó hat napján. A statisztikákból tehát az látszik, hogy a vásárlók átütemezik a  bevásárlást más alkalmakra, nem pedig vasárnap járnak kisboltba. A vételek száma legnagyobb mértékben csütörtökön emelkedett: itt 19 százalékos volt a növekedés, míg szerdán 13, szombaton 12 százalékkal nőtt a kártyás vásárlások száma.

A MasterCard elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos statisztikáiból kiderül az is, hogy a vasárnapi zárva tartás az internetes vásárlási szokásokra is hatással volt, ami új és egyben meglepő fejlemény. A törvény hatálybalépése előtt szombaton és vasárnap történt a legkevesebb vásárlás az interneten, a változás után pedig a szombati forgalom tovább esett. A mintegy 20 százalékos zuhanás egyik oka az lehet, hogy sokan éppen ezen a napon mennek el otthonról vásárolni, és kevesebbet vannak a számítógép előtt. Ezzel szemben vasárnap a hét napjai közül a legnagyobb mértékben, 6 százalékkal nőtt az online tranzakciók száma, összértéke pedig 2 százalékkal emelkedett. A növekedés ellenére egy vasárnapi kártyás vásárlás átlagértéke 4 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy március 15-e óta a kártyabirtokosok több, de átlagban kisebb értékű internetes rendelést kezdeményeznek vasárnapi napokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.