Zálogkölcsön: alaposan meg kell vizsgálni a feltételeket!

A hitelek futamidőre vonatkozó teljes díja (thm) törvényileg maximalizált.

MTI
2015. 07. 01. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelek futamidőre vonatkozó teljes díja (thm) törvényileg maximalizált. Kézizálogkölcsön esetében nem haladhatja meg a jelenleg 1,5 százalékos jegybanki alapkamat 39 százalékkal növelt mértékét. A thm-be azonban nem számítanak bele a türelmi idő alatt fizetendő késedelmi díjak és más költségek.

Az MNB ezért egyrészt szükségesnek tartja felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a szerződés aláírása előtt alaposan vizsgálják meg a feltételeket, különösen azt, hogy milyen költségek merülnek fel, ha a futamidő alatt nem történik meg a zálogtárgy kiváltása.

Másrészt az érintett pénzügyi intézményeknek jelezte a futamidő tartamával kapcsolatos fogyasztóvédelmi elvárásait, a jövőben pedig kiemelt figyelemmel fogja kísérni a piaci szereplők által alkalmazott kézizálogkölcsön-konstrukciók alakulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.