Létkérdés, hogy megtartsuk a vizünket

Napjainkban egyre gyakoribbak az aszályos időszakok, amelyek ugyanúgy a klímaváltozás velejárói, mint a hirtelen lecsapó viharok.

Tóth László Levente
2015. 08. 28. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás káros hatásai ma már szemmel láthatók, a kevesebb csapadékot nagyobb tavaink is megsínylették. A Velencei-tó például erősen feltöltődött, a vízszintje rapszodikusan változik. A Fertő tó pusztulása még előrehaladottabb: sekély, nádasokkal tarkított vize már többször ki is száradt, hasonlóan több kisebb, hazai tóhoz, amelyek néhány évtized alatt szó szerint felszívódtak.

Az idei aszály sem múlt el nyomtalanul, a legtöbb növényféle termésére kedvezőtlenül hatott. A legfrissebb hírek szerint dohányból kevesebb lesz a vártnál. A leszerződött 8200 tonna helyett 7000-7500 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros termőterületén. Az öntözetlen részeken az átlagosnál nagyobb, 25 százalékos lehet a terméskiesés. A termelők ugyanakkor csak 1000-1200 hektárt tudnak öntözni, másutt nincs vízkivételi hely, vagy a meglévő csatornákban, tározókban nem volt elég víz a csapadékhiány miatt.

Miközben az agrárium világviszonylatban a legnagyobb édesvíz-felhasználó a maga 70 százalékos arányával, Magyarországon a termelők csak százezer hektárt öntöznek, ami a mezőgazdasági területek mindössze egy-két százaléka. Ennek 90 százaléka ráadásul szántó. Mezőgazdasági öntözésre igény 330 ezer hektáron lenne a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint, de nem titok, hogy az öntözési igény és a beruházás várható megtérülése nincs mindenhol összhangban az országban.

Szakértők szerint a mezőgazdasági öntözést általánosságban az elaprózódott birtokszerkezet és a vízszolgáltatási infrastruktúra leromlott állapota nehezíti meg. Természetes és mesterséges víztározók létesítésével – azok multifunkcionális felhasználásával, például a halneveldék kiépítésével – azonban előre lehetne lépni. Azért is lehet ez a jó irány, mert egyes klímaváltozási modellek szerint Magyarországon az aszállyal érintett területek nagysága megduplázódik a következő évtizedekben, holott a rendelkezésre álló 500 millió köbméternyi belvízi tárolókapacitás már most is csaknem teljesen fel van töltve.

A vízmegtartás szempontból meghatározó, hogy hazánk egy medencében fekszik. Folyóink a környező hegységekben erednek, a vízfolyások 96 százaléka külföldről érkezik. A felszíni bejövő víz nagy része ugyanakkor anélkül folyik át az országon, hogy bármi hasznot hajtana. Pedig a szakemberek szerint csak meg kellene tartani belőle valamennyit, hiszen öntözésre kiválóan alkalmas lenne.

A Kárpát-medencét érintő nemzetközi egyezmények nélkül azonban a hazai mezőgazdasági vízgazdálkodás sem tud megfelelően működni. Meghatározó ugyanis, hogy a szomszédos országok milyen vízgazdálkodást folytatnak. Ettől is függ ugyanis, hogy érkezik-e elegendő víz Magyarországra.

Az aszály okozta kihívásra válaszként az Országos Vízügyi Főigazgatóságon mindenesetre létrehoztak egy aszálymonitoring-csoportot, amely a tervek szerint az árvízi készültségi fokozatokhoz hasonlóan aszálykészültségi szinteket dolgoz majd ki. Az új uniós költségvetési időszakban pedig Magyarország jelentős összeget, 53 milliárd forintot fordíthat vízgazdálkodási feladatokra. Ezt a forrást új öntözőberendezések kiépítésére, a meglévők korszerűsítésére, talajjavításra és vízvisszatartásra különítették el a gazdák számára. A pályázatokat várhatóan még az idén, de az ígéretek szerint legkésőbb jövő év elején kiírják.

Bíró Tibor, a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának dékánja lapunknak arról beszélt, hogy az öntözés elterjedésének hiánya versenyhátrányt okoz a magyar mezőgazdaságnak, aránytalanul kicsi ugyanis az öntözéssel termeszthető, nagy hozzáadott értékű növények területe. Az öntözés ugyanakkor azon fog múlni, hogy annak költségeit ki lehet-e gazdálkodni. Felhívta a figyelmet arra is, Magyarországon elsőként vízgazdálkodási agrármérnök alapszak a tervek szerint jövő ősszel indulhat a kar szarvasi campusán. Mesterszakos képzésre is jövő szeptembertől – keresztféléves indulás esetén legkorábban februártól – nyílhat lehetőség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.