Munka törvénykönyve: rosszabb lett a dolgozóknak

Gyengítette a munkavállalók pozícióit a munka törvénykönyve.

MNO
2015. 08. 19. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A LIGA sajtóközleménye emlékeztet: a jelenleg hatályos munka törvénykönyvét 2012. július 1-jén léptette életbe a parlament hosszas szakszervezeti tiltakozások, demonstrációk, majd tárgyalások után. Az eredeti elképzelés szerint a szabályozás hozzájárult volna a foglalkoztatás illetve a munkaerőpiac rugalmasságának növeléséhez, a versenyképesség növeléséhez. A hatástanulmány eredményei szerint azonban a munkaerőpiac – legalábbis eddig – nem lett rugalmasabb, és a versenyszféra foglalkoztatási szintjét sem befolyásolta érdemben a szabályozás.

A munkavállalók számára kedvezőtlen változások elsősorban a nagy létszámú, többnyire részvénytársasági formában, részben vagy egészben külföldi tulajdonú cégnél dolgozókat érintették. Ágazati szempontból a szállítás, posta, távközlés és raktározás területén dolgozókra van leginkább kedvezőtlen hatással. Az szabályozás elsősorban a rosszabb szociális helyzetű, gyengébb érdekképviseleti erővel, képességgel rendelkező, egészségügyi problémákkal küzdő, a munkaszervezetbe gyengébben beintegrálódó munkavállalókat érintette markánsabban, pont azt a réteget, amelynek kollektív érdekképviseletre a legnagyobb szüksége lenne. A munkaügyi perek vizsgálatában is ez jelenik meg, elsősorban az elmaradt bérek, a szabadságkiadások miatti viták száma jár az élen.

A fókuszcsoportos beszélgetéseket és mélyinterjúkat követően az adatfelvételre, vagyis nyolcszáz fő munkaadó és kétezer fő munkavállaló személyes, valamint ötezer fő online megkérdezésére 2014 nyarán került sor. Az eredmények kiértékelésével párhuzamosan a hatástanulmány első változata 2015 januárjában, a végső, száz oldalas elemzés pedig most készült el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.