Százmilliárdos kárt okozott az aszály

A kertészeti öntözés hektáronként legalább egy–öt millió forintba kerülhet. Nem lesz elég alma?

Tóth László Levente
2015. 08. 25. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tart a károk felmérése a mezőgazdaságban, ezért nehéz pontos összeget mondani, de körülbelül százmilliárd forint értékű kárt okozhatott az eddigi szélsőséges időjárás a magyar növénytermesztőknek – mondta lapunknak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Vancsura József hozzátette: az biztosnak látszik, hogy a szántóföldigabona-termesztők közül a veszteséget leginkább a kukoricatermesztők szenvedték el, a kukoricatáblák zöménél ugyanis már későn jött az enyhülést hozó eső.

– A viharok ugyan károkat okoztak a termesztőknek, de a csapadékra már nagy szükségük volt a növényeknek a hosszú forróság után – hívta fel a figyelmet a szakember, aki a Febagro Felsőbácskai Agrár Zrt. elnöke is. Mint arról beszámolt, a kedvezőtlen időjárás következtében közel kétmillió tonnával kevesebb lesz az idei kukoricatermés a korábban becsült nyolcmillió tonnához képest. A várható termésmennyiségről azonban csak egy új termésbecslést követően lehet pontosabb előrejelzést adni. A napraforgó esetében a kárfelmérés még nem fejeződött be, de az már látszik, hogy ezt a növényt nem érte nagy csapás. – Pontos szám még a vetőmag-előállítás kapcsán sem áll rendelkezésre, de az idei nyarat ez az ágazat is megsínylette – tette hozzá a GOSZ elnöke.

Vancsura József kifejtette: bár a kár országos, egyértelmű, hogy inkább a gyengébb termőterületeken következett be, például a Nyírségben és Somogyban. A jó földeken jobban kibírták a növények a szélsőséges időjárást. Ráadásul ahol a búzatermés jó volt, ott előreláthatólag nem haladja meg a terméskiesés mértéke a 30 százalékot, így az államtól nagyobb kártérítésre nemigen lehet számítani. – Viharkárra van biztosítás, de aszálykárra nincs – mondta a szakember.

– A nagy meleg már minden növényfajt és fajtát érintett, a kár mértéke három–nyolc milliárd forint körüli is lehet – mondta lapunknak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke. Ledó Ferenc kifejtette, ezek után a legtöbb növénynél nem lehet a múlt évi rekordtermésre számítani, de jó közepes termés azért várható, mert a zöldségtermesztő terület 70 százaléka már öntözhető valamilyen formában. Zöldségből mintegy másfél millió, gyümölcsből egymillió tonna körüli termésre számítanak a FruitVeB-nél.

A szervezet elnöke szerint a zöldség- és gyümölcstermesztőknek is az aszály okozta a nagyobb kárt, és azokat a növényeket érintette a legérzékenyebben, amelyeket még nem takarítottak be. Az őszibaracknál nagy gond nem volt, mert a hőség idejére már kifejlődtek a gyümölcsök, az ültetvények nagy része pedig öntözhető. Probléma a szilvánál sem mutatkozott, az almánál azonban nagyobb kiesés lehet, utóbbi ugyanis megfelelő öntözés és tápanyag-utánpótlás hiányában sok helyen – főként Szabolcsban – rásült a fára, illetve a hirtelen jött csapadék miatt repedeztek az almák. A Gála típusú alma például egész körzetekben 20-30 százalékos kárt szenvedett el, de a „csillag alakú” repedezés még a téli almánál is előfordult. Kajsziból is kisebb termésre lehet számítani.

– A helyenként bekövetkezett vihar- és jégkár azonban nem okozott nagyobb gondot, bár a szél sok helyen leverte a fáról a gyümölcsöket – magyarázta a FruitVeB elnöke. A gyökérzöldségeknél, így a hagymaféléknél, a szabadföldi paprikánál és az ipari paradicsomnál pedig mindenképpen 10-20 százalékos terméskiesés lesz, annak ellenére, hogy zömében ezek területei is öntözhetők. Öröm az ürömben, hogy minőségük, beltartalmi értékük viszont jobb lesz annál, mintha több vizet kaptak volna.

– Az időjárási trendek változása miatt ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy zöldséget és gyümölcsöt egy-két kivételtől eltekintve csak öntözéses gazdálkodással szabad termeszteni – véli Ledó Ferenc. Az elnök szerint az öntözéses technológia költsége – a már kiépített csatornarendszertől, illetve vízforrás meglététől vagy hiányától függően – változó. Amennyiben a víz rendelkezésre áll, és csak tovább kell juttatni, az öntözés hektáronként egy–öt millió forintba kerülhet. – Az ezt célzó beruházások támogatására sokan számítanak: a sík vidékeken a zöldségültetvények 80-90 százalékát is lehetne öntözni víztározók kialakításával, ám a dombvidékre telepített gyümölcsösöknél a helyzet ennél bonyolultabb – hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.