A borászok szerint emlékezetes lesz az idei évjárat

A leszüretelt szőlő mennyisége is nagyobb lesz a vártnál.

MTI
2015. 10. 15. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tornai Tamás a lapnak elmondta: a hőség ugyan néhol megbarnította a bogyókat, ez számottevő kárt nem okozott a szőlőültetvényekben. Az idei évjárat várhatóan jónak számít majd, a leszüretelt szőlő mennyisége is nagyobb lesz a vártnál, a szokásosnál mintegy tíz százalékkal magasabb a termésátlag. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor, mint 2014-ben.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke úgy véli, hogy bár az elmúlt években a minőségi bor kínálata nagyobb ütemben nőtt, mint a kereslet, jó üzletpolitikával el lehet adni a mostani bőséges termésből készült bort is. Kiemelte: a borexport értéke idén mintegy húsz százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, ráadásul úgy, hogy közben az exportátlagárak szintje is emelkedett.

Megjegyezte, hogy a belföldi kereslet is átalakulóban van. Nőtt az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, minőségi borok fogyasztása, míg a földrajzi jelölés nélküli borok forgalma csökkent, és az importé is visszaesett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.