A büntetőkamatok elengedésével ösztönzik a román adófizetőket

Az intézkedéstől az adóbefizetések növekedését várják, ezzel az állam többet nyer, mint veszít.

MTI
2015. 10. 14. 21:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelet szerint a kormány a ki nem fizetett adó kamatának mintegy felét elengedi, a büntetést pedig teljesen eltörli abban az esetben, ha a jogi személyek és a magánszemélyek vállalják, hogy jövő év március végéig, illetve június végéig valamennyi adótartozásukat törlesztik.

A Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett bukaresti kormány már többször alkalmazta ezt a kedvezményt, viszont most először ilyen széles körben.

A kormányfő elmondta: a kedvezmények ellenére, az intézkedéstől az adóbefizetések növekedését várják, ezzel az állam többet nyer, mint veszít. Ponta szerint esélyt akarnak adni azoknak a cégeknek is, amelyek a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Ponta kifogásolta, hogy az intézkedést a romániai sajtó adóamnesztiának nevezi, mert szerinte ez helytelen kifejezés ebben az esetben.

A román adóhatóság október elején közölte, hogy az első háromnegyed évben 7,8 százalékkal több bevételt szedett be a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az államkassza növekvő bevételei ellenére a kormány azért próbálja tovább serkenteni az adófizetést, mert januártól 24 százalékról 20 százalékra csökken az áfa, az orvosok és a pedagógusok 25 százalékos béremelésre számíthatnak, de a közszféra többi ágazata számára is jövedelememelést helyeztek kilátásba. Az intézkedések fenntarthatósága érdekében a kormánynak minél több bevételre lesz szüksége jövőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.