A nagyoknak kedvezne a tárca?

A nemzetgazdasági tárca lehet a jogorvoslati fórum.

Horváth Attila
2015. 10. 29. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó ideje feltűnően megugrott azoknak az eseteknek a száma, amelyekben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) dönt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve az annak valamely határozatával szemben fellebbezéssel élő adózók ügyében. Az esetekről a Miniszterelnöki Hivatal a legutóbbi parlamenti választások környékén összeállítást is kért a tárcától. Ebből kiderült, hogy a minisztérium számos esetben felülbírálta a NAV döntését. Az ügyek többsége nagy összegű, nemritkán százmilliós megállapításokat változtatott meg a cégek javára, az államkassza kárára – állítja lapunknak egy névtelenséget kérő minisztériumi alkalmazott.

Az adóhivatal folyamatban lévő átalakítása nyomán a tárca súlya még tovább nőhet a döntéshozatalban, hiszen a vitatott esetek gyorsabban kerülnek a minisztérium elé, mint jelenleg. Most ugyanis az a rend, hogy akinek problémája van az adóhatóság valamely határozatával, első- és másod-, sőt harmadfokon is magához a hivatalhoz nyújthatja be fellebbezését, s az ügy csak azután kerül felsőbb szintre. Ha azonban megszüntetik a NAV regionális felépítését – márpedig a kiszivárgó hírek szerint ez a cél –, a vitás ügyek már másodfokon is a tárcához kerülnek. Forrásunk attól tart, így jóval egyszerűbb lesz a „kormány barátainak” kedvezni, megkerülve az adóhatóságot, „törvényesnek álcázva nagy összegű be nem vallott jövedelmeket”.

A szervezet belső ügyeit közelről ismerő NAV-os informátorunk is tart attól, hogy a hivatal túlzott politikai befolyás alá kerül. Szerinte ennek a veszélyét erősíti, hogy Varga Mihály az összes régiós és megyei vezető személyi anyagát bekérette, hogy személyesen döntse el, kik lesznek az új vezetők. Az adóhivatalnál attól tartanak, hogy a majdani vezetők politikai komisszárok lesznek. Hozzátette, a nemzetgazdasági miniszter utóbbi időben tett kijelentései botrányosak, a hivatali dolgozók közül szinte senkit sem ismer, nem is informálják őt megfelelően a belső ügyekről.

Aki ennek a felelőse lenne, szintén nem elég tájékozott – utalt forrásunk Tállai Andrásra, aki államtitkárként vezényli le az átalakítást. Az adóhivatal alkalmazottja szerint a tárcavezető egyáltalán nem tájékozott abban, hogy a szervezet működéséhez mekkora létszámra lenne szükség. Ha így lenne, akkor nem megtizedelné a hatóságot, hanem új munkatársak felvételét szorgalmazná.

Mint arról mi is beszámoltunk, hetek óta téma a magyar sajtóban, miként alakul át a NAV, miután gyakorlatilag beolvad a Nemzetgazdasági Minisztériumba. A tisztánlátást nem segíti, hogy a kormánypárti politikusok ellentmondásosan nyilatkoznak arról, hány embert küldenek majd el és milyen lesz az új struktúra. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter néhány hete beszélt arról, hogy a 23 ezerből 2300-2400 dolgozót bocsátanak majd el, de azóta nem mondott számokat. Eddig Tállai András, az NGM államtitkára sem közölt még túl sok konkrétumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.