Analfabéták vagyunk a pénzügyekben

A tájékozatlanságból is következhet, hogy a többség kerüli a kockázatosabb befektetési formákat.

MTI
2015. 10. 27. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reprezentatív kutatást a heti rendszerességgel internetező 25–69 éves lakosság körében, 500 ember online megkérdezésével végezték az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint. A felmérés készítői szerint a pénzügyi tájékozatlanságból is következhet, hogy a többség kerüli a kockázatosabb befektetési formákat.

A válaszadók fele jó választ adott arra, hogy mit jelent az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató), és 66 százalék tudta, mit rövidít az eho (egészségügyi hozzájárulás).

A befektetési alapokkal kapcsolatban ugyanakkor jellemző az ismeretek hiánya: mindössze 9 százalék vallja magát tájékozottnak, és közel egyenlő arányban vannak azok, akik közepesen (45 százalék) vagy egyáltalán nem rendelkeznek a témában ismeretekkel (46 százalék). Ez összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek 8 százaléka válaszolta azt, hogy rendelkezik befektetési alappal.

A befektetési alapokkal kapcsolatos ismeretek hiányosságát jelezheti az is, hogy ha ötmillió forintot kellene befektetnie a válaszadóknak, töredékük (12 százalék) választana alapokat, míg 35 százalék fektetné a pénzt ingatlanba, 30 százalék venne állampapírt, és magas a nemesfémet, illetve a folyószámlát választók aránya is (18, illetve 17 százalék).

Befektetési alapot a legtöbben a minél magasabb hozam elérése érdekében választanának, míg az ingatlanbefektetés, az állampapír és a nemesfém a befektetett tőke biztonsága miatt vonzó. A folyószámla legnagyobb előnye a megkérdezettek szerint a megtakarítás hozzáférhetősége. Ez lehet az oka annak is, hogy sokan tartják pénzüket lekötetlenül a folyószámlán (20 százalék), illetve bankbetétben (17 százalék) és készpénzben (15 százalék).

Pozitívumként említi a közlemény, hogy a felmérés szerint a pénzügyekben számos forrásból tájékozódnak a válaszadók: a legtöbben banki szakértőhöz (32 százalék) fordulnak, de sokan keresik fel a pénzintézetek honlapját (30 százalék) vagy olvasnak különböző újságokat, szakmai blogokat (28 százalék).

Népszerűek a banki ajánlatokat összehasonlító oldalak is, 26 százalék válaszolta azt, hogy ezeket is felkeresi. A válaszadók ötöde kér tanácsot a családtagoktól, barátoktól a pénzügyekkel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.