Az új makaói kaszinó – és ami mögötte van

Még DiCaprio, Scorsese és De Niro feltűnése sem fedheti el a kínai kaszinóválság esetleges bekövetkeztét.

MNO
2015. 10. 27. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új kaszinó keddi megnyitójának alkalmával Kína szerencsejátékosainak krémje bepillantást nyerhetett a hollywoodi rongyrázás mélységeibe, ami a háttérben feszülő gazdasági helyzetet is hivatott elkendőzni. A fent említett hírességek jelenléte nem kis pénzbe kerülhetett – még ha a reklámot is szolgálta – a 3,2 milliárdos beruházási költség mellett.

A Studio City különleges kialakításakor – ahogy a neve is mutatja – a filmes enteriőrre helyezték a hangsúlyt, mivel egyebek között részt lehet venni egy batmanes repülésszimulációban, van 8-as alakú óriáskerék, és a régi Hollywoodot idéző art déco stílus.

A makaói komplexum egyike a következő két évben megnyíló hatalmas építési projekteknek, amelyeknek ötlete még akkor fogant, mikor a kontinentális Kína szerencsejátékosainak látszólag végtelen mennyiségű pénze átvándorolt a volt portugál kolóniához, megteremtve a világ legnagyobb szerencsejáték-piacát.

Ám meglehet, hogy túl nagy felelőtlenség volt erre építeni, mivel a gazdaság lassulása közepette a pénzes játékosok távol maradnak, és Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes intézkedései sem növelik túlzottan a költekezési kedvet. „Az antikorrupciós kampány és a politikai légkör miatt sok tehetős ember úgy érzi, igen kockázatos Makaóba menni, nem akarnak feltűnést kelteni” – idézte Tony Tongot az Independent, az ázsiai kaszinók számára tanácsokat adó cég, a Pacific Financial Services alapítója.

Makaó mindössze félórás kompútra fekszik Hongkongtól, azonban Kínában csak itt legálisak a kaszinók. A körülbelül három tucat létesítmény többet kaszál, mint a Las Vegas Stripként emlegetett sáv, mely mentén Las Vegas nagy szálloda-kaszinó komplexumainak többsége található. Tong szerint mindez már nem elég, mivel a korábban idejárók többsége az említett okok miatt inkább Vietnamot, Kambodzsát, a Fülöp-szigeteket, Dél-Koreát és az oroszországi Vlagyivosztokot választja.

A Studio Cityt birtokló Melco Crown Entertainment társelnöke és vezérigazgatója a megnyitón azt mondta, hogy a termeket az átlagos jövedelmű játékosoknak szánják, mivel „ez Kína jövője”.

A vipszobák – melyekben lehetőség nyílik kölcsön céljából igénybe venni az informális banki csatornákat – mellőzése miatt érezhető a hiány, hiszen ezekben zajlik az igazi nagy tétekben való játék. Egy játéktermi operátor, a Neptune Group – amelynek éves költségvetésében több mint százmillió dollárnyi deficit mutatkozott – közölte: még több vipszoba bezárására volt szükség a fokozott ellenőrzés miatt.

Az utóbbi időben egyre csendesebb játéktermek mutatják, hogy az elmúlt tizenhat hónap során hihetetlen mértékű bevételesésnek lehettek tanúi a kaszinók. A Studio City célközönségváltása nem mindenki szerint jó ötlet: a Wynn Resorts – mely amerikai kaszinókban folytat üzletet – minden racionalitást nélkülözőnek nevezte, és turistalátványossággá válást vetített előre, ha nem sikerül elég játékost becsábítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.