Bizonytalanok a betakarítási körülmények

Hét tonna a kukorica eddigi termésátlaga Tolnában.

MTI
2015. 10. 19. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vendégh Edit hozzátette: az elmúlt hetekben Tolna megyében lehullott mintegy 100 milliméter csapadék miatt vontatottan zajlik az aratás, a 90 ezer hektáros vetésterületen az elmúlt héten mindössze tíz százalékkal nőtt a betakarított rész.

Lassan halad az őszi kalászosok vetése is: az elvetett őszi árpa területe tíz, az őszi búzáé mindössze öt százalékkal nőtt. A 45 ezer hektáron tervezett búzának eddig húsz százalékát vetették el – jegyezte meg.

A kamara megyei igazgatója szerint csökkenhet az eddig jellemző több mint 7 tonna hektáronkénti termésátlag, ha nem tudják időben betakarítani a termést, a vadkár ugyanis jelentősen csökkentheti az eredményeket.

Az idei évet a tavalyi 8 tonnánál kisebb termésátlag, alacsony ár és bizonytalan betakarítási körülmények jellemzik. A termelők Tolnában tonnánként 42 ezer forintért tudják értékesíteni a terményt – mondta el.

Varga András, a Tolna Megyei Gabonaválasztmány elnöke arról számolt be, hogy az esőzések miatt tíz nap kiesett a betakarításból, és az aratás a felázott talajon sokkal költségesebb lesz, mint korábban; 4,5-5 tonnás és 10 tonnát megközelítő hektáronkénti termés is előfordul. Információi szerint szeptembertől 43 és 45 ezer forint között mozog a tonnánkénti ár, ettől ritka az elmozdulás. Ez azt jelenti, hogy a takarmánynövény több mint 300 ezer forint árbevételt eredményez hektáronként.

Ugyanakkor a kukoricatermesztési kedv csökken Tolnában, mivel egyre kockázatosabb a takarmánynövény termesztése, és egyre kisebb a nyereségtartalma. Az olajos növények nagyobb hasznot hoznak – fűzte hozzá Varga András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.