Elemzők: Az MNB nem változtat az alapkamaton

Ha ez beigazolódik, a harmadik egymást követő hónapban marad rekordalacsony az alapkamat.

MTI
2015. 10. 18. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírügynökség október 12-e és 14-e között végzett felmérésében megkérdezett mind a húsz szakértő úgy vélekedett, hogy a jegybank a következő ülésén nem változtat az alapkamaton.

Amennyiben az elemzői várakozásoknak megfelelő döntés születik, akkor az alapkamat már a harmadik egymást követő hónapban marad rekordalacsony, 1,35 százalék.

A központi bank monetáris tanácsa júliusi ülésén 15 bázisponttal csökkentette a jelenleg is érvényes szintre az alapkamatot. Akkor az intézmény a döntés indoklásában jelezte, hogy az így beállított kamatszint megfelel a három százalék plusz-mínusz egy százalékpontos inflációs cél elérését szolgáló monetáris feltételeknek, és ezért hosszabb ideig nem változtat rajta.

Szeptemberben 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban. Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt. A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

A Reuters által megkérdezettek szerint a jegybanki alapkamat nem változik a jövő év végéig, 2017 végére pedig 2 százalékra nő. Egyes szakértők ugyanakkor nem zárták ki egy jövő évi kamatcsökkentés lehetőségét sem, erre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eláll a kamatemeléstől.

Szakértők az idei évre 0 százalékos átlagos inflációval számolnak, jövőre 1,9, 2017-re 2,45 százalékossal. Az éves infláció idén és jövőre elmarad a jegybanki céltól, 2017 decemberében azonban már eléri a 3 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.