Elutasítják a NAV „buldózer típusú” átalakítását

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete hiányolja a társadalmi párbeszédet.

MTI
2015. 10. 04. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke vasárnap közleményben tudatta az MTI-vel, megdöbbentőnek tartják, hogy a NAV átszervezéséről határozó úgynevezett átszervezési bizottságból egyedülálló módon éppen a munkavállalói érdekképviseletek maradtak ki.

Megdöbbentő ez, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium felel a társadalmi párbeszédért, az érdekképviselet joggal várhatja el, hogy ezt egy ilyen horderejű változtatásnál a tárca saját szervezeténél példamutatóan bizonyítsa, megfelelve a nemzetközi jogi környezetnek és a szociális párbeszéd elemi követelményeinek – írta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartják, hogy 2500 magyar család megélhetése kerülhet veszélybe a szervezeti átalakítások miatt.

„Annál a szervezetnél, amely a költségvetés bevételi oldalának biztosításában, így az ország működése szempontjából a leginkább érintett, csak sebészi pontossággal, kellő szakértelemmel lehet bármilyen változtatást eszközölni” – szögezte le.

A reprezentatív szakszervezet elnöke szerint „betelt a pohár”, és most már nem kérik, hanem felszólítják a döntéshozókat, hogy az állomány megnyugtatása érdekében vonják be a szakszervezetet az érdemi egyeztetésekbe, „és ne irányított, egyoldalú kérdőívek alapján legalizálják döntéseiket”.

A nemzetgazdasági tárcánál szeptember 28-án bejelentett államtitkárcserék kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban elmondta: Tállai András a jövőben miniszterhelyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként, emellett pedig parlamenti államtitkár marad. A tárcavezető közölte azt is, hogy a NAV – eddigi – központi, irányítóegysége a jövőben a nemzetgazdasági tárca berkeiben működne tovább, ezzel párhuzamosan megszűnne a hivatal hét régiós igazgatósága. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a NAV a jelenlegi 23 ezres létszám helyett a későbbiekben kisebb állománnyal működik majd. Az átalakítások ügyében a végső döntést a kormány hozza majd meg, a nemzetgazdasági tárca ugyanakkor már hozzálátott a szükséges jogszabályok előkészítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.