Fitch: „nyomás alá kerülhet” a lengyel osztályzat

Ha a parlamenti választások után hivatalba lépő új kormány növeli az államadósság-terhet.

MTI
2015. 10. 27. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a választásokon győztes Jog és Igazságosság párt (PiS) szociális, adópolitikai és védelmi ígéreteivel járó megnövekedett kiadásokat csak részben fedezné az adóbeszedés hatékonyságának ugyancsak megígért javítása, és az egyes szektorokra kiróni tervezett új különadók. A Fitch szerint a PiS választási ígéretei alapján számítani lehet „unortodox” gazdaságpolitikai intézkedésekre is. A hitelminősítő szerint az, hogy 2016 elején a lengyel jegybank monetáris tanácsában nyolc jelenlegi tag megbízatása jár le, és júniusban új jegybanki kormányzót is kell választani, azt jelenti, hogy a jegybanki politikában a PiS elképzelései érvényesülnek majd. Mindazonáltal a kereskedelmi bankok vannak a leginkább kitéve a párt terveinek.

Az S&P közölte, hogy a jelenlegi pozitívról stabilra veheti vissza a hosszú és rövid lejáratú lengyel szuverén devizaadósság „A mínusz/A-2”, valamint a hazai valutában kibocsátott államadósság „A/A-1” besorolásának kilátását, ha visszalépéseket tapasztal a költségvetési konszolidációban, a makrogazdasági irányításban vagy a monetáris politikában. A Standard & Poor’s londoni elemzői közölték: nem számolnak a PiS kiterjedt kiadásnövelő terveinek teljes körű végrehajtásával, mivel az adósságplafont és a kiadásokat korlátozó alkotmányos előírások erőteljes gazdaságpolitikai rögzítő elemek. A hitelminősítő véleménye szerint azonban a tervezett bevételnövelő intézkedések ezzel együtt sem lesznek feltétlenül elégségesek a magasabb kiadások fedezésére, és ez lassíthatja a költségvetési konszolidáció folyamatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.