Ismét bírsággal sújtottak egy takarékszövetkezetet

A jegybank most a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezetnél talált egy tucat szabálytalanságot.

MTI
2015. 10. 07. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb november 30-ig meg kell szüntetnie a pénzforgalmi jogszabálysértéseket. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. január 15-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a feltárt 13 jogszabálysértés megszüntetését.

Az MNB megállapította, hogy a takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény előírásait a keretszerződés-módosítás hatályba lépésére, az előzetes és az utólagos tájékoztatási kötelezettségre és a fizetési megbízások visszatérítésére vonatkozóan, esetenként nem tartotta be a számlanyitás, illetőleg a hatósági átutalások teljesítésének szabályait.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet szabályai közül megsértették az érkeztetésre, a sorba állításra, a forint fizetési megbízások teljesítésére vonatkozó előírásokat, esetenként a haladéktalan jóváírás, illetve az értéknap szabályait – közölte a jegybank.

A feltárt jogszabálysértésekből 11-ben a szövetkezet huzamosabb ideig járt el szabályellenesen, ilyen feltételek szerepeltek szerződéseikben, számlavezető rendszerében, illetve belső eljárásrendjében. A fogyasztókat és mikrovállalkozásokat védő jogszabályok megsértése esetenként az ügyfelek széles körét, illetve a nem haladéktalan jóváírás esetében a fizetési műveletek jelentős hányadát érintette – áll a közleményben.

Az MNB hangsúlyozta: pénzforgalmi ellenőrzési tevékenységében kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, a fogyasztók jogainak érvényesítését, azt, hogy betartják-e a fizetési megbízások teljesítésének szabályait, a haladéktalan jóváírási követelményt. Ezek megsértése ugyanis csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok iránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.