Jelentősen nőtt az ipari termelés volumene

Glattfelder szerint uniós szinten is az egyik legjobb lehet az adat.

MTI
2015. 10. 14. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek az október 7-én közölt első becsléssel. A termelés 2015 első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Augusztusban az ipari export 9 százalékkal emelkedett éves szinten, a feldolgozóipar exportértékesítésének több mint harmadát adó járműgyártás kivitele 17 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 2,5 százalékkal nőtt, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Augusztusban kiemelkedően jól teljesített a magyar ipar, az ekkor jellemző nyári szabadságolások, gyárleállások ellenére is – értékelte Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán az állami hírcsatornán a frissen közölt augusztusi ipari termelési adatokat. Hangsúlyozta, hogy a 6 százalék feletti növekedés európai uniós szinten is az egyik legmagasabb lehet.

Úgy vélte, elsősorban az export jelentős bővülése húzta az ipart. Hozzáfűzte, ennek köszönhetően Magyarország idén rekordnagyságú külkereskedelmi többletet érhet el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.