Jöhet a GMO-mentességre utaló jelölés

Az állati eredetű élelmiszerek akkor GMO-mentesek, ha az állatokat mentes takarmánnyal etették.

MTI
2015. 10. 27. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címkét akkor lehetne felhelyezni a termékre, ha az adott növény géntechnológiával módosított faja forgalomba hozatali engedélyt kapott az EU-ban. Az élelmiszer 0,4 százalék GMO-t (genetikailag módosított élőlényt) tartalmazhat, mivel a módosított növény véletlen előfordulása technikailag elkerülhetetlen.

Az állati eredetű élelmiszerek akkor GMO-mentesek, ha az állatokat mentes takarmánnyal etették. Itt azonban van átállási idő, amelyet a korábbi GMO-s takarmány beszüntetésétől kell számítani. Például ha a szarvasmarha legalább 6 hónapja GMO-mentes takarmányt kapott, akkor a teje már mentesnek minősül és ilyenként megjelölhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.