Jövőre hoz létre jelzálogbankot a K&H

A K&H 50-90 milliárdnyi jelzáloglevelet bocsáthat majd ki saját jelzáloghitelei mögé.

MTI
2015. 10. 05. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) áprilisban jelentette be, hogy rendeletben írja elő minden, jelzáloghitelezést folytató magyarországi banknak, hogy 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában kell finanszíroznia.

A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában Bába Ágnes elmondta, hogy a K&H Bank meghozta a stratégiai döntést a jelzálogbank megalapításáról, és most a megvalósítás részletein dolgoznak. A K&H 50-90 milliárdnyi jelzáloglevelet bocsáthat majd ki saját jelzáloghitelei mögé a néhány százmillió és egymilliárd forint közötti költséggel felállítható jelzálogbank révén – tette hozzá.

Magyarországon jelenleg három pénzintézet – az OTP, az FHB és az Unicredit – működtet jelzálogbankot. Az Erste Bank augusztus 3-án jelentette be, hogy beadta jelzálogbank alapítási kérelmét az MNB-nek. Bába Ágnes szerint elképzelhető, hogy az Erste és a K&H után még egy pénzintézet saját jelzálogbankot alapít, de a magyar piac három új jelzálogbanknál többet nem bír el.

A K&H Bank az idei év első hét hónapjában 40 milliárd forint körüli értékben helyezett ki jelzáloghiteleket – mondta el a vezérigazgató-helyettes, aki szerint összességében idén a magyar bankok 300 milliárd forint értékben nyújthatnak jelzáloghitelt, 50 milliárddal többet a 2014-es 250 milliárd forintnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.