Jutalom a kartellezést leleplezőknek

Százezer eurót is kaphat Romániában, aki a versenyszabályok áthágásáról informálja a szakhatóságot.

Rostás Szabolcs (Kolozsvár)
2015. 10. 05. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyagilag honorálnák Romániában a versenyszabályokat megsértő társaságokkal szemben bizonyítékokat felmutató magánszemélyeket.

Bogdan Chiritoiu, a bukaresti versenytanács elnöke szombaton bejelentette, a versenyszabályokról szóló törvényt módosító javaslatot terjesztettek a parlament elé a kartellezők leleplezőinek jutalmazása érdekében. Romániában a hatályos jogszabályok is lehetővé teszik, hogy a lakosság információkat szolgáltasson a vélt vagy valós szabálysértésekről, anyagi ellenszolgáltatást azonban ezért jelenleg nem kapnak. Az indítvány értelmében azok a magánszemélyek lennének jogosultak a jutalomra, akiknek információi, bizonyítékai megalapozottnak bizonyulnak az ezek alapján indított vizsgálatok során.

– Hasonló gyakorlat létezik többek között az Egyesült Államokban, ugyanakkor sikerrel alkalmazzák Magyarországon is – jelentette ki Chiritoiu. Miközben Magyarországon 2010 óta a versenyszabályokat áthágó cégek bírságának egy százalékát, de legfeljebb 50 millió forintot kaphat az a magánszemély, aki „nélkülözhetetlen bizonyítékot” szolgáltat egy kartellügyről, Romániában is a büntetés egy százaléka járna, a jutalom felső határát azonban alacsonyabb összegben, százezer euróban (31 millió forint) szabták meg. Az informátorok kilétét és személyes adatait ugyanakkor a román versenytanács bizalmasan kezeli. Egyébként egy nemrég elfogadott kormányrendelet alapján a kartellezésben érintett vagy a versenyjogi szabályok áthágásával már meggyanúsított cégek a kiszabott büntetés 10–30 százalékig terjedő csökkentésében vagy akár teljes elengedésében részesülhetnek, ha bejelentést tesznek a szakhatóságnál, és elismerik, hogy kartelleztek.

Az év első kilenc hónapjában egyébként 116 céget bírságoltak meg Romániában a versenyszabályok áthágása miatt, összesen hárommillió euró értékben. Bogdan Chiritoiu a hét végén tárta fel, hogy a versenyhivatalnak legutóbb a lakk- és festékiparban tevékenykedő vállalatok – négy gyártó és 78 forgalmazó – kartellezését sikerült lelepleznie. A társaságok szerződésben rögzítették a termékek viszonteladói árát, ugyanakkor abban is megállapodtak, hogy bizonyos lakkok és festékek csak a gyártó által jóváhagyott régiókban forgalmazhatók. Mivel a négy gyártó közül a Deutek, a Policolor és a Swarco Vicas, továbbá 22 forgalmazó elismerte a kartellezést, esetükben 30 százalékkal csökkentették az összesen 2,7 millió eurós büntetési tételt.

A napokban ugyanakkor 207 ezer eurós bírsággal sújtottak egy orosz érdekeltségű gázszolgáltatót és kilenc kivitelezőcéget, miután rögzített áron építették ki az ország déli részén a földgázhálózatot, a fogyasztóknak pedig indokolatlanul magas díjat számoltak fel. Feltételezett megakartellezés ügyében indult vizsgálat nemrég az árampiacon. A román versenyhivatal gyanúja szerint öt társaság összebeszélt az áramszolgáltatók által kiírt tenderek alkalmával, és megszabták, melyikük milyen áron kínál villanyórákat és áramszolgáltató berendezéseket. Kartellezés miatt egyébként fennállása legnagyobb, 205 millió eurós bírságát kőolajipari vállalatokra rótta ki a bukaresti versenytanács, amely a 14 millió euróra büntetett Mol Románia ellen jogerősen meg is nyerte a pert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.