Késik a két görög kikötő privatizációja

Csak később kelhet el a pireuszi és a thesszaloniki kikötő többségi tulajdonrésze.

MTI
2015. 10. 18. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánosítás az egyik feltétele volt annak, hogy Görögország augusztusban megkaphassa a három évre szóló újabb segélycsomagot.

A görög illetékes a magánosítás csúszását a szeptember 20-án tartott idő előtti választással indokolta, amely „lelassította az előkészületeket”.

Az ügynökség vezetője szerint a pireuszi kikötő 51 százalékos tulajdonrészére október vége helyett november végéig lehet kötelező árajánlatot tenni, a thesszaloniki kikötő többségi tulajdonrészének a megszerzésére az árajánlatot jövő év március végéig lehet megtenni az eredetileg kijelölt február eleji időpont helyett.

Görögország az idei évre 1,4 milliárd, jövőre pedig 3,7 milliárd euró privatizációs bevétellel számol. A vagyonkezelő irányítója szerint az idei tervet azonban nem sikerül teljesíteni, mert késik a megállapodás arról, hogy a német Fraport megszerez több repülőteret, a magánosításból származó jövő évi bevétel viszont már a terveknek megfelelően alakul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.