Kevesebbet kell adóznunk a kafetéria után

Az szja egyszázalékos csökkentése miatt jövőre a kafetéria után is kisebb közterhet kell fizetnünk.

MNO
2015. 10. 15. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán a bruttó bérünk növekszik január 1-jétől, a Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyivel csökken jövőre a kafetériára kirótt adó.

A portál szerint a munkavállalók szempontjából jövőre a legjelentősebb változás a személyi jövedelemadó kulcsának egyszázalékos csökkentése lesz, ami a jelenlegi 16 százalékról 15 százalékra fog mérséklődni.

Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók többségének bére egy százalékkal fog emelkedni az ideihez képest. A kétgyermekes családok esetében a családi adókedvezmény mértékét is meg fogja emelni a kormány, jövőre 10 ezerről 12 500 forintra emelik gyermekenként a havi adókedvezmény összegét. Így 2016-ban már bruttó 167 ezer forintos összkeresetig a kétgyermekes családok adóterhelése 0 százalék lesz, ami jelentős növekedés az idei bruttó 125 ezer forintos határhoz képest.

Mivel a háromgyerekesek adó- és járulékterhelése a családi kedvezmények miatt már így is alacsony, őket az adócsökkentés valószínűleg nem érinti majd különösképpen. Az ő esetükben várhatóan a bruttó összjövedelem egy százalékát kitevő összeggel lesz magasabb a nettó kereset, abban az esetben, ha az összjövedelem adóterhelését tovább lehet csökkenteni.

A Pénzcentrum összesítése szerint a béren kívüli juttatások esetében évi 200 ezer forintig a juttatások értékének 1,19-szerese után összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetni idén, ami előreláthatólag 34,5 százalék lesz jövőre az szja-kulcs csökkenése miatt.

200 ezer és 450 ezer forint között a SZÉP-kártyán kívül az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17 százalékos közteher illeti, ez 49,98 százalékra csökken le – írja a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.