Kína atomerőművet épít a briteknek

Egyesek szerint ez lesz az Egyesült Királyság valaha volt legnagyobb tőkebeáramlása.

MNO
2015. 10. 21. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök harmincmilliárd font értékű üzletet készül tető alá hozni David Cameron brit miniszterelnökkel a négynapos szigetországi látogatása alatt.

Az erőművet egy francia energetikai cég, az EDF a kínai állami tulajdonban lévő CGN céggel konzorciumban építené meg. Az atomerőmű-projekt 25 ezer új állást teremthetne, és elég energiát termelne ahhoz, hogy hatmillió háztartás ellátását biztosítsa.

A Hinkley Pointhoz tervezett projektet sok bírálat érte, egyrészt a költségei és az építési tervek csúszása miatt, másrészt nehezen találtak befektetőket hozzá. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy az erőmű 2023-ra már energiával látja el a briteket. A kormány is kapott kritikákat azzal kapcsolatban, hogy az atomerőmű a jelenlegi költségek több mint kétszereséért termelne villamos energiát, egyesek szerint ez együtt jár a fogyasztók terheinek növekedésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.