Kisebb lesz a görög gazdaság visszaesése az idén vártnál

Az elemzők szerint a hazai össztermék (GDP) 1,5-2 százalékkal zsugorodik az idén.

MTI
2015. 10. 18. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legismertebb görög gazdaságelemző intézet (IOBE) szerint a görög hazai össztermék 1,5-2 százalékkal zsugorodik idén, kisebb mértékben a júliusban várt 2-2,5 százaléknál. A gazdaságkutató rámutatott arra, hogy a gazdaság 1,6 százalékkal nőtt a második negyedévben, nagyobb ütemben a vártnál. A második félévben azonban zsugorodik a gazdaság a június végén bevezetett tőkekorlátozás és azoknak a megszorító intézkedéseknek a hatására, amelyekért cserébe Athén augusztusban 86 milliárd eurós újabb mentőövet kapott.

Az IOBE szerint javít a gazdaság idei helyzetén, hogy a várakozások szerint a becsültnél nagyobb, rekordszintű idegenforgalmi bevételre tesz szert az ország.

A hazai össztermék  0,7 százalékkal nőtt tavaly, hat év recesszió után. Az idei első hat hónapban a gazdaság 1,1 százalékkal erősödött éves összevetésben.

Görögország segélyezői szerint a GDP idén 2,3 százalékkal zsugorodik, jövőre viszont már 1,3 százalékkal nő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.