Lassult az euróövezeti szolgáltatóipari növekedés

A beszerzésimenedzser-index az augusztusi 54,4 pontról 53,7 pontra csökkent.

MTI
2015. 10. 05. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben 53,7 pontra csökkent az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az augusztusi 54,4 pontról. A szeptemberi BMI kisebb mintavételen alapuló előzetes értéke 54,0 pont volt.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari felmérések eredményét egyesítő összetett szeptemberi BMI 53,6 pontra csökkent szeptemberben az augusztusi 54,3 pontról. A mutató előzetes értéke 53,9 pont volt szeptemberre.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az előzetes értéknél kissé alacsonyabb végleges szeptemberi feldolgozóipari BMI továbbra is mérsékelt, 0,4 százalékos harmadik negyedévi euróövezeti GDP-növekedésre utal – kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az Európai Központi Bank (EKB) azonban minden bizonnyal némi csalódással veszi majd tudomásul, hogy a nyár folyamán elmaradt a növekedési ütem gyorsulása – jegyezte meg.

A szeptemberi BMI csökkenése a gazdasági növekedési ütem negyedik negyedévi mérséklődését vetíti előre, ami a mennyiségi monetáris lazító intézkedések kiterjesztésére késztetheti az EKB-t – mondta Chris Williamson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.