Már 26 hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

MTI
2015. 10. 05. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi 6,8 százalékos átlagos növekedés után minden kiskereskedelmi alágazatban valamelyest lassult az eladások éves növekedési üteme. Az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Júliusban az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 8,3 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában 6,0, a naptárhatással kiigazítva 6,1 százalékkal nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

Január–augusztusban az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,5 százalékkal. A nem élelmiszer-jellegű iparcikkek forgalma 7,8 százalékkal, az élelmiszer-kiskereskedelemé 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A KSH a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adatainak második becslését október 29-én teszi közzé.

Az előző hónapokhoz képest lassult, de augusztusban is erős volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik azt is hozzátették, hogy az olcsóbb üzemanyag továbbra is felfelé húzza a mérleget. Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az augusztusi lassulás oka, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek, ruházati cikkek, bútorok, elektronikai cikkek eladásai a korábbi hónapokénál gyengébbek voltak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom bővülését segíti a reáljövedelmek növekedése, de legalább ilyen súlya van az online pénztárgépek piactisztító hatásának is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.