Már el is adták az állam OTP-részvényeit

Az értékesítésből befolyt összeg alapján 5322 forintos átlagárfolyamon vált meg az állam a részesedésétől.

MTI
2015. 10. 29. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az értékesítési ár közel 10 milliárd forinttal meghaladja a részvények nyilvántartási értékét.

Az MNV jelezte, a kormány döntése alapján, a 2015. évi költségvetés bevételi előirányzatainak teljesítése érdekében adták el a részvényeket. Az aukció a Budapesti Értéktőzsde által szabályozott módon, az irányadó jogszabályoknak és szabályzatoknak megfelelően ment végbe, a tranzakció pénzügyileg sikeresnek bizonyult – tették hozzá.

Az értékesítésből származó bevétel az Országgyűlés által elfogadott 2015-ös költségvetési törvényben foglaltaknak megfelelően a Beruházási Alapba folyik be, azt a szigorú vagyonpolitikai alapelvek betartásával a közvagyon gyarapítására, beruházásokra és fejlesztésekre fordítják majd – közölte a vagyonkezelő.

Az értékesítés az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével valósult meg.

Az aukcióra 14 091 953 darab értékpapírt, a tulajdonában lévő összes OTP-részvényt ajánlotta fel az MNV, ez az OTP alaptőkéjének 5,03 százaléka.

Az OTP a BÉT honlapján azt közölte, hogy az aukción a befektetők az értékesítésre felajánlott részvények közel kétszeresére nyújtottak be érvényes vételi ajánlatot. Összesen 14 091 949 részvényt értékesítettek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 26,3 milliónyi részvényre érkezett ajánlat. A részvények a 4642 forintos nyilvántartási értéket meghaladó, 5322 forintos átlagáron keltek el. A Magyar Állam tulajdonát képező valamennyi részvényt értékesítették.

Az aukció napján, csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felfüggesztette az OTP Bank részvényeinek kereskedését. A papírok előző nap 5670 forinton zárták a kereskedést. Az eladási árfolyamot hivatalosan nem közölték, az értékesítésből befolyt összeg alapján 5322 forintos átlagárfolyamon vált meg az állam az OTP-részesedésétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.