Matolcsyék keményen odavágtak az FHB Jelzálogbanknak

70 milliós bírságot szabtak ki.

MTI
2015. 10. 19. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az informatikai rendszer biztonsági kockázatelemzésével, az üzletmenet-folytonossági és informatikai katasztrófa utáni helyreállítási tervekkel és a kritikus informatikai rendszerek üzletmenet-folytonosságának biztosításával kapcsolatos – részben ismétlődő – problémákat tárt fel az MNB ellenőrzése a pénzintézetnél.

A nemzeti bank átfogó vizsgálatot végzett az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél, illetve leányvállalatainál, vagyis az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél, az FHB Ingatlanlízing Zrt.-nél és a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-nél. Ennek során a jegybank a 2013. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Problémát talált a jelzálogbanknál a jegybank emellett a halasztott adókövetelés kimutatása és elszámolása, a hitelkockázati tőkekövetelmény számítása, a számviteli előírásoknak való megfelelés, az értékvesztés-elszámolási gyakorlat, a fedezetértékelés, a közvetítők bejelentésére vonatkozó előírások betartása, illetve az adatszolgáltatás terén is.

Az MNB kötelezte a bankot, hogy legkésőbb 2016. március 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket az informatikai rendszerek teljes körű biztonságának és kockázatarányos védelmének megteremtésére. Ennek keretében a jelzálogbanknak olyan IT-infrastruktúrát is ki kell alakítania, amely a jogszabályokban előírtaknak megfelelően mindenkor képes szavatolni az üzletmenet folytonosságát – olvasható a közleményben.

A jelentős összegű, 70 millió forintos bírság kiszabását különösen indokolttá tette a jogsértések ismétlődése, tekintve, hogy számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet.

A csoportvizsgálat FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél egyebek közt a könyvviteli elszámolást alátámasztó bizonylatok, a fedezetek értékelése és a hitelbiztosítéki érték meghatározása, a Díjbeszedő Faktorház Zrt. esetében pedig a számlarend és számlatükör aktualizáltságának hiánya, a vásárolt követelések elszámolása, valamint az analitikus és főkönyvi nyilvántartások nem egyezősége kapcsán állapított meg problémákat. Ezek miatt a jegybank kötelezettségek teljesítését írta elő az érintett FHB-csoporttagoknak, de bírság kiszabását nem találta indokoltnak.

Az FHB Ingatlanlízing Zrt. vonatkozásában a jegybank felügyeleti határozati kötelezés nélkül zárta le a vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.