Megerősítette az OTP orosz érdekeltségét a Fitch

Arra hivatkoztak, hogy a magyarországi anyavállalat szükség esetén támogatást nyújtana orosz bankjának.

MTI
2015. 10. 12. 21:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg BB hosszú távú adóskockázati besorolást tart érvényben az orosz OTP-érdekeltségre, az önálló életképességi mutató pedig B+. A hosszú távú besorolás kilátása stabil.

Elemzésében a Fitch kiemeli, hogy az orosz OTP-leánybank eszközminőségi mutatói az idei év első felében meredeken romlottak, miután a hitelveszteség-ráta – amely a hitelminősítő definíciója szerint a kilencven napnál régebben lejárt követelések és a leírások, valamint a teljesítő kinnlevőségek hányadosa – éves szintre kivetítve 24 százalékra emelkedett a tavalyi egész évi 15, illetve a 2013-ban mért 16 százalékról.

Jóllehet az orosz leánybank szigorította kihelyezési normáit, és az új kihelyezések minőségi jelzőszámai már viszonylag jók, a Fitch várakozása szerint az eszközminőség 2016-ban is gyenge lesz, elsősorban a romló oroszországi gazdasági környezet, a hitelfelvevők elkölthető jövedelmi hányadának reálértéken mért csökkenése, a növekvő megélhetési költségek és az emelkedő orosz munkanélküliség miatt – áll az elemzésben.

A Fitch Ratings ugyanakkor az orosz OTP-érdekeltség osztályzatainak megerősítését alátámasztó tényezők között kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar OTP-anyabank szükség esetén nagy valószínűséggel támogatást nyújtana az orosz leányvállalatnak, tekintettel 98 százalékos tulajdonosi részesedésére, a nagyfokú integrációra, a közös márkanévre és azokra a megítélésbeli károkra, amelyeket az orosz érdekeltség esetleges csődje jelentene.

A Fitch néhány napon belül másodszor jelentett be hitelminősítői lépést magyar érdekeltségű bankokkal kapcsolatban. A cég pénteken megerősítette a K&H, az Erste Bank Hungary és a CIB Bank egyaránt BBB– hosszú futamú besorolásait. A K&H-osztályzat kilátása továbbra is felminősítés lehetőségére utaló pozitív, a és szintén pozitívra javította a Fitch az Erste besorolásának kilátását.

A hitelminősítő e bankok esetében is hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a külföldi anyavállalatok szükség esetén nagy valószínűséggel támogatnák magyarországi érdekeltségeiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.