Megnyílt az út a Kubával való együttműködés felé?

A külgazdasági és külügyminiszter szerint lehetőség nyílik közös beruházások finanszírozására is.

MTI
2015. 10. 16. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény kiemeli: az Egyesült Államok és Kuba közeledése nyomán új helyzet állt elő, amely megnyitja az utat Kuba és az európai országok együttműködése előtt.

Magyarország és Kuba gazdasági együttműködéséhez jó alapot ad a közös tagság a Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB), amelynek nyomán lehetőség nyílik közös beruházások finanszírozására is.

A két politikus tárgyalt Kuba Magyarországgal szemben fennálló államadósságának törlesztési lehetőségeiről, valamint a felek között megállapodás született arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium az idei évtől támogatja magyar cégek részvételét a havannai nemzetközi vásáron – olvasható a közleményben.

Ugyancsak pénteken Szijjártó Péter Manuel González Sanz Costa Rica-i külügyminiszterrel is tárgyalást folytatott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye idézi Szijjártó Pétert, aki elmondta: az EU érdeke az, hogy több regionális gazdasági-kereskedelmi szövetséget építsen fel, ezért Magyarország szorgalmazza az Európai Unió–Közép-Amerika társulási megállapodás gyors európai ratifikációját.

A két miniszter megállapodott abban, hogy átfogó kormányközi megállapodást kötnek a gazdasági és oktatási együttműködés fejlesztésének érdekében. Mindkét ország számára kiemelt jelentőséggel bír a klímaváltozás elleni küzdelem. Szijjártó Péter a magyar kormány nevében elismerését fejezte ki azért, hogy Costa Rica elsőként tűzte ki célul, hogy karbonsemlegessé válik – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.