Nem fogy az ékszer: 200 dolgozót rúg ki a Swarovski

A döntést a termelés csökkenésével és az ebből fakadó költségterhekkel indokolták.

MTI
2015. 10. 14. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntést a termelés csökkenésével és az ebből fakadó költségterhekkel indokolták. A leépítés a kristályalkatrészek előállításának és értékesítésének területén dolgozókat érinti.

A cég közlése szerint az intézkedést a munkavállalók képviselőivel egyetértésben hozták, és az érintett dolgozókat a vállalat alapítványán keresztül segítik majd. A tartományi vezető, Günther Platter is támogatásáról biztosította az elbocsátottakat.

A Swarovski vezetői ugyanakkor szerdán arról beszéltek, hogy a kristályüzem idén kétszámjegyű forgalomnövekedéssel számol. Közölték azt is, hogy továbbra is mérséklik a vállalati üzletágban végzett tevékenységüket. A kristályalkatrészek üzletágát a megváltozott piaci körülmények miatt pedig átalakítják, a tervek szerint a jövőben leginkább a szolgáltatásokra, a termék- és az üzletfejlesztésre koncentrálnak majd.

A cég a wattensi telephelyét a legfontosabb termelési és fejlesztési központtá akarja tenni, ezért a következő három évben több mint 90 millió eurós beruházást terveznek.

A wattensi gyárban készül az összes kristály és ékszer, valamint itt található a Swarovski dizájn és innovációs központja is. A tiroli központban 2007 végén 6700-an dolgoztak, jelenleg 4800 főt foglalkoztatnak. Legutóbb 2014 év végén küldtek el 200 dolgozót, ők jellemzően a termelés területen végezték munkájukat. Idén áprilisban a cég vezetése még arról beszélt, hogy nem várhatók további leépítések.

A kristálycsiszolókat előállító Tyrolit és az optikai műszereket gyártó Swarovski Optik cégeket magában foglaló Swarovski-csoport 2014-es forgalma 1,6 százalékkal meghaladva az előző évit, 3,05 milliárd eurót tett ki. A kristály üzletág 2,33 milliárd euró, a Tyrolit 600, a Swarovski Optik pedig 120 millió euró forgalmat bonyolított, a 2014-es év növekedést hozott a cég különböző ágazatainak.

2015 szeptemberében a vajdasági Szabadkán adta át a Swarovski azt a bővített gyárcsarnokot, amely 380 dolgozót foglalkoztat és 2016 közepéig további 170 munkahelyet biztosít a környéken élőknek.

Az 1895-ben alapított cégnek a világ 170 országában több mint 2500 üzlete van, és 30 ezer embert foglalkoztat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.