Nőttek a bevallott jövedelmek

A Hegyvidék és Telki lakosai keresnek a legtöbbet a középső régióban.

Csécsi László
2015. 10. 20. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten belül a Hegyvidéken, vagyis a XII. kerületben, Pest megyében pedig a Telkiben élők kerestek a legjobban tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása szerint. A legalacsonyabb jövedelemmel Budapesten a XV. kerület, Rákospalota, Újpalota, Pestújhely lakói rendelkeztek 2014-ben, Pest megye települései közül pedig a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői kerestek a legkevesebbet. Az egy főre jutó jövedelmek vonatkozásában a legintenzívebb fejlődést a 2013-as és a 2014-es bevallási időszak között Budapesten a XI. kerületben, vagyis Újbudán mérték, Pest megyében pedig a szobi, valamint a nagykőrösi járás lakóinak jövedelme emelkedett a legintenzívebben. Ez a kerület tekintetében 6,4 százalékos, a járások esetében pedig 7,2 százalékos növekményt jelent egy év alatt.

Tavaly ebben a régióban az összevont jövedelem 3280 milliárd forintra nőtt, így a lakosok 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal, hét százalékkal vallottak be többet. Az adófizetési kötelezettségük 521 milliárd forint volt. A bevallások arról tanúskodnak, hogy az összevont jövedelmek legmeghatározóbb része, 2976,5 milliárd forint a munkabérekből származik, ez egy év alatt 7,3 százalékkal, 203 milliárd forinttal lett magasabb. Az éves átlagos bér pedig 5,6 százalékkal, 2,702 millió forintra emelkedett a régióban.
2014-ben megszerzett jövedelméről 1,304 millió magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az önbevallást benyújtók 26 százaléka elektronikusan teljesítette kötelezettségét, ez utóbbiak száma a NAV közleménye szerint évről évre nő.

Családi kedvezmény címén a bevallást benyújtók közel negyede csökkentette adóalapját, együttesen 366,1 milliárd forinttal. A fővárosi és Pest megyei illetőségű munkáltatók és kifizetők adatszolgáltatása szerint a 2014-ben bevezetett családi járulékkedvezmény több mint kilencmilliárd forintot hagyott a családoknál.
A magánszemélyek az idén is felajánlhatták személyi jövedelemadójuk egy százalékát civilszervezeteknek, alapítványoknak. A lehetőséggel közel 1,337 millió fővárosi és Pest megyei adózó élhetett volna, ezzel szemben közülük csupán 682 ezren ajánlották fel egy százalékukat. 7711 szervezet részesült felajánlásban, 3,9 milliárd forint értékben. A korábbiakhoz hasonlóan a budapestiek a beteg gyermekeket támogató alapítványoknak juttatták a legtöbb pénzt, a Pest megyeiektől pedig az állatvédelemmel foglalkozó civilszervezetek kapták a legnagyobb támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.