Október közepén lesz lista a földekről

Lázár: Jobb, ha van gazdája a földnek, mint ha hol a szocialista, hol a fideszes menedzsment lopja szét.

Tóth László Levente
2015. 10. 07. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti, illetve kormányzati szereplők hiányzása miatt korábban sikertelennek nyilvánított kísérletek után tegnap végre nem maradt el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának földügyes ülése, ahol a képviselők az állami tulajdonú földek eladásáról vitáztak. – Ahhoz, hogy a fiatalokat, egy kétgyermekes családot el tudjon tartani egy mezőgazdasági kisvállalkozás, meg kell teremteni a földvásárlás lehetőségét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint – mondta Lázár János az albizottsági ülésen, megjegyezve: a kormánynak figyelembe kell vennie ezt a véleményt, és a szakmai vitákat a köztestületen belül le kell folytatni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: az agrárpolitika lényege, hogy ők ne alkalmazottak, hanem tulajdonosok legyenek. Mivel az említett szakmai szervezetek álláspontja megerősítette a kormány azon meggyőződését, miszerint a kis- és közepes birtokok, valamint a családi gazdaságok versenyképesek, így természetes, hogy azokat kívánják megerősíteni. Lázár János szerint a kormány és az ellenzék között elvi és technikai kérdésekről folyik a vita a 380 ezer hektárnyi állami föld eladása kapcsán. Elvi síkon arról vitáznak, hogy állami tulajdonú területeket értékesítsen-e a kormány, vagy sem. A technikai vita pedig arról szól, miként hajtják végre a földeladást. – Ezért a végrehajtó hatalom felelősséggel tartozik a parlamentnek, elszámoltatható, számon kérhető, s erre készen is állunk – mondta a miniszter. Véleménye szerint jogos az ellenzék azon elvárása, ami a nyilvánosságra, a versenyre és az átláthatóságra vonatkozik. A kormánynak ezt észben kell tartania, és tanulnia kell a földbérleti szerződések esetleges hibáiból.

– A kormány készen áll arra, hogy az albizottságot vagy akár a főbizottságot bármikor, bármilyen körülmények között tájékoztassa a nyilvános árverések lebonyolításának menetéről, rendjéről, vagy akár elvi vitát folytassunk a kérdésről – hívta fel a figyelmet a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a magyar állam már eladta az összes mezőgazdasági cégét, rég túl van a gazdálkodáson, mert nem tudott gazdálkodni. – „Ellopták és szétcsalták” az állami mezőgazdasági cégeket – tette hozzá, azután feltette a kérdést: kinek kell az a világ, ahol a most eladásra kijelölt pár százezer hektáron a magyar állam kezd el gazdálkodni csak azért, hogy amikor szocialista kormány van hatalmon, akkor a szocialista menedzsment, amikor fideszes kormány van, akkor meg a fideszes menedzsment lopja szét? Szerinte senki nem akar ilyen világot, egyszerűbb, ha van gazdája ennek a földnek is.

Lázár János hangsúlyozta, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is megerősítette, hogy október 15-én kezdődik meg az állami földek árverése az akkor nyilvánosságra kerülő listákkal. Ezekre a listákra az erdők és a természetvédelmi, illetve környezetvédelmi szempontból védett értékű területek fel sem kerülnek. Mint Lázár hozzátette, most jól szeretné csinálni az állam, ezért ha valaki visszaélést tapasztal, tegyen észrevételt, például arról, hogy jó-e az ár. A megyében szokásos piaci ár plusz tíz százalék alatt ugyanis nem kívánnak eladni állami földet.

– Földet olcsón eladni nem fogunk, ezen rajta van Fazekas miniszter úr nyaka, és rajta van az én nyakam is – fogalmazott Lázár János. Ugyanakkor szerinte a családi gazdák még biztosan jól meggondolják, hogy vegyenek-e aranykoronánkénti 50-70 ezer forintos áron földet az ismert időjárási és finanszírozási körülmények között úgy, hogy csak 2021-ig garantált a földalapú támogatás. Saját környezetében ebben a kérdésben inkább visszafogottságot és óvatosságot tapasztalt.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.