Óriásiak a hazai jövedelmi különbségek

28-szoros az eltérés a legmagasabb és a legalacsonyabb szintű munkakörök összjövedelmeinek átlaga között.

MTI
2015. 10. 15. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a legalacsonyabb fizikai besorolású munkavállalók átlagosan 117 ezer forintos havi alapbérrel számolhatnak, míg a legmagasabb besorolású vezetői szinten átlagosan 2,4 millió forintos alapbér jár, a változó bérkiegészítések révén ez a két érték 122 ezer, illetve 3,4 millió forintra nő.

Szakterületi összehasonlításban az összjövedelem főként az informatikában, a műszaki és pénzügyi területeken van az átlag felett, a logisztika és az adminisztráció területén, illetve a humán szakterületeken dolgozók fizetése ugyanakkor a legtöbb besorolási szinten 4-8 százalékkal elmarad az átlagtól.

Ágazati bontásban a járműiparban és a gépiparban kapható bérek emelkednek leginkább az átlag fölé, de az építő- és építőanyag-iparban is 1-3 százalékkal az átlag felett vannak – írták.

Regionális összevetésben Budapesten és Közép-Magyarországon, illetve a Nyugat-Dunántúlon magasabbak a fizetések. Az Észak-Alföldön az ügyviteli és a fizikai besorolások esetében a legnagyobb, általában 7-9 százalék az elmaradás, a magasabb szintű munkaköröknél azonban az Észak-magyarországi és az Észak- alföldi régió 10-15 százalékkal is elmarad az országos átlagtól – olvasható a közleményben.

A külföldi tulajdonú vállalatok legalább 5-10 százalékkal fizetnek többet, mint a magyar tulajdonú cégek, de egyes szinteken ez a mérték a 30 százalékot is meghaladja. A fizetések nagysága a cég méretével (a létszámmal, illetve az árbevétellel) arányosan is emelkedik. Tavalyhoz hasonlóan az idén is a legtöbb munkáltató a műszaki területen talált nehezen diplomás munkaerőt.

A felmérésben részt vevő cégek az idén 3-4 százalék körüli béremeléssel számolnak, a gépiparban és a kereskedelemben dolgozók átlagon felüli növekedésre számíthatnak.

A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. 18 éve van jelen Magyarországon. 2014-ben csaknem 7000 fő kölcsönzött munkavállalóval és több mint 25 milliárd forint éves árbevétellel az ország 15. legnagyobb foglalkoztatója volt.

A felmérés mintegy 56 ezer munkavállaló béradatainak felhasználásával készült el júliusban, amelyben szakterületenként, régiónként, ágazatonként, cégméret és tulajdonforma szerint mérték fel a cégek bérezési gyakorlatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.